Datum na lahvi a trvanlivost
Datum na lahvi
U produktů Fogoso, stejně jako u řady vín, je na lahvi uvedeno pouze datum výroby. Konkrétně jde o datum lahvování v našem španělském vinařství. U vín a podobných produktů se datum spotřeby zpravidla neuvádí. Jde o poměrně ojedinělou skupinu produktů, která má spotřebu při správném skladování teoreticky neomezenou.
Jaké je tedy datum spotřeby?
Po více letech může při nesprávném skladování podlehnout zkáze špunt, který používáme klasický, z pravého korku. Pokud dodržíte zásady pro správné skladování, Fogoso vydrží v perfektním stavu 10 a více let. Nejde však o archivní víno, dlouhým skladováním chuť nezraje.
Po otevření je ale Fogoso určeno k vypití bez dalšího skladování. Samozřejmě vydrží den či dva se zátkou v lednici, ale pro ideální chuť je nejlepší příliš dlouho nečekat.
Jak uchovávat šumivá vína a fogoso?
- Zamezte přístupu světla, zejména slunečnímu svitu
- Uchovávejte lahve v teplotě 10-16 stupňů Celsia
- Uchovávejte lahve v prostředí bez plísní a s vlhkostí mezi 40-60 %
- Vyhněte se teplotním šokům. Ideální je stálá teplota a postupné chlazení i na teplotu při podávání (5-7 stupňů)
- Skladuje postavené (špuntem vzhůru)
Více informací
Legislativní výjimku z uvádění data spotřeby pro vína a obdobné produkty stanovuje nařízení EU 1169/2011, příloha X, čl. 1 písm. d)